Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Τα 9 αστυνομικά μυθιστορήματα του καλοκαιριού

Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε αυτό το καλοκαίρι στην αγαπημένη μας αστυνομική λογοτεχνία. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο -δώρα, φθηνές αγορές (ναι,ναι,τα βιβλιοπωλεία κάνουν και προσφορές!)- βρέθηκαν στην κατοχή μας εννέα αστυνομικά μυθιστορήματα.



Όσον αφορά τους συγγραφείς, έχουμε 4 γυναίκες και 4 άντρες -η Ρουθ Ρέντελ εμφανίζεται δις. Υπάρχουν ηχηρά ονόματα- βλέπε Τζο Νέσμπο, υπάρχουν κι οι άγνωστοι, αλλά με καλές συστάσεις- βλέπε Σεμπαστιέν Ζαπρισό.

Έχουμε μια μεγάλη επιστροφή. Ο Τζων Ρέμπους, ο αστυνομικός που όλοι αγαπήσαμε - όχι τίποτε άλλο αλλά είχε και καλό γούστο στη μουσική!- και που ο δημιουργός του, ο Ίαν Ράνκιν τον έστειλε στην σύνταξη πριν μερικά χρόνια, είναι πάλι στις επάλξεις! Επιτέλους!

Έχουμε και 3 εκπροσώπους από την Σκανδιναβία. Τη Σκανδιναβία που είναι η μεγάλη μόδα στα αστυνομικά τα τελευταία χρόνια. Παραδόξως τα πιο ογκώδη βιβλία ανήκουν στους 3 εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Βορρά, με νικητή το βιβλίο του Νέσμπο που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει 797 σελίδες -παρά 3, 800!! Όποιος το πάρει μαζί του στις διακοπές πρέπει να του έχει ειδικό σακίδιο!

Κι εκτός από κάποιες αγγλικές εκδόσεις, η εκδοτική εταιρία που κυριαρχεί είναι το Μεταίχμιο , το οποίο έχει σχεδόν εξειδικευτεί στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Όχι ότι δεν υπάρχουν κι άλλες εταιρίες που εκδίδουν τέτοιου είδους μυθιστορήματα, αλλά το Μεταίχμιο ''χτυπά'' δυναμικά μεγάλα ονόματα του είδους.

Ξεκινήσαμε με τα Αιχμηρά αντικείμενα της Τζίλιαν Φλιν. Δεν το λες καθαρά αστυνομικό μυθιστόρημα, περισσότερο ψυχολογικό θρίλερ ίσως, το οποίο διαβάζεται απνευστί κι είναι μια κατάβαση σε μια νοσηρή επαρχιακή Αμερική -κάπου στα βάθη των Μεσοδυτικών πολιτειών- με ανεξέλεγκτες, αρρωστημένες καταστάσεις, τέτοιες που κρύβουν μικρές επαρχιακές πόλεις οπουδήποτε στον κόσμο, όπου όλοι ξέρουν αλλά κανείς δεν μιλά! Ήταν το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, μάλιστα έγινε best seller και γυρίζεται σε ταινία. Κάπου διάβασα ότι πρωταγωνίστρια θα είναι η Έιμι Άνταμς. Ε όχι παιδιά μου!! Ε όχι!! Λυπηθείτε μας!!


Σήμερα παρά θιν αλός αρχίσαμε το ''Πικρό τέλος'' της Ρουθ Ρέντελ, με μια ακόμα υπόθεση για τον επιθεωρητή Γουέξφορντ.

Εν τω μεταξύ, όσοι ενδιαφέρεστε για την Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, κάθε Κυριακή στις 23:00 στη ραδιοφωνική του εκπομπή ''Χάρτινα λόγια'', ο Νίκος Κουρμουλής έχει αφιέρωμα σε αυτήν με πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις και παρουσιάσεις συγγραφέων. Όλα αυτά στον ρ/σ ''Στο Κόκκινο''.

Και:

Μια και πλησιάζει για τους περισσότερους ο καιρός των διακοπών -lucky you- θυμήθηκα ένα απόσπασμα από την αγγλική σειρά Black books, όπου ο στρυφνός βιβλιοπώλης Bernard, βρίσκει σε ένα δευτερόλεπτο το ιδανικό βιβλίο διακοπών για ένα ζευγάρι που φεύγει για διακοπές. Κι εξηγεί γιατί. Όλα αυτά στο τρίτο λεπτό περίπου:




Καλά καλοκαιρινά ξεφυλλίσματα να έχουμε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου